Σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας. Στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης πληροφόρησης και κοινωνικής δικτύωσης.

"...τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική..."


«ΕΤΟΣ ΕΛΥΤΗ» 100 χρόνια από τη γέννησή του.

"...Για μένα, υπάρχει η Ελλάδα η δική μου. Δεν είναι η Ελλάδα η τρέχουσα. Και το έργο μου έρχεται σαν βράχος στο κύμα που τη χτυπά. Αντιστέκεται. Και η αντίσταση είναι ουσιαστική. Βγαίνει έμμεσα με κάτι που διαρκεί - αυτό είναι και το ουσιώδες του δημιουργού. Διότι η Ελλάδα μπορεί να είναι και εκατό χρόνια σε πτώση κι εγώ γράφω ένα ποίημα που έχει αντίκρισμα στην Ελλάδα την παντοτινή... "
                                                            Οδυσσέας Ελύτης

      Η κήρυξη του 2011 ως «Έτος Οδυσσέα Ελύτη», για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αποτέλεσε  μια ξεχωριστή ευκαιρία για την πραγματοποίηση του 6ου κατά σειρά χορωδιακού αφιερώματος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Περάμου.
     Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996),  γεννήθηκε  στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο πατέρας του καταγόταν από την Μυτιλήνη., Η γέννησή του στην Κρήτη, η καταγωγή του από τη Λέσβο τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων στις Σπέτσες και τις Κυκλάδες, διαμόρφωσαν μια βαθύτατα νησιωτική συνείδηση, που αργότερα στη διασταύρωσή της με τον υπερρεαλισμό δημιούργησε μια ποίηση πρωτότυπη, γεμάτη πλήθος λυρικών εικόνων.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ  ΠΟΙΗΤΗ
΄    Ο Ελύτης ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίηση. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η αναγγελία της απονομής του βραβείου από την Σουηδική Ακαδημία έγινε στις 18 Οκτωβρίου "για την ποίησή του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με  αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα τού σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία" σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης. Ο Ελύτης παρέστη στην καθιερωμένη τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου του 1979, παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο και γνωρίζοντας παγκόσμια δημοσιότητα. Τον επόμενο χρόνο κατέθεσε το χρυσό μετάλλιο και τα διπλώματα του βραβείου στο Μουσείο Μπενάκη.
ΤΟ «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»
      Μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του υπήρξε το ποίημα «Άξιον Εστί» (1959), έργο με το οποίο ο Ελύτης διεκδίκησε θέση στην εθνική λογοτεχνία, προσφέροντας ταυτόχρονα μία «συλλογική μυθολογία» και ένα «εθνικό έργο». Τον «εθνικό» χαρακτήρα του Άξιον Εστί υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ο Δ.Ν. Μαρωνίτης και ο Γ.Π. Σαββίδης, ο οποίος σε μία από τις πρώτες κριτικές του ποιήματος διαπίστωσε πως ο Ελύτης δικαιούταν το επίθετο «εθνικός», συγκρίνοντας το έργο του με αυτό του Σολωμού, του Παλαμά και του Σικελιανού.
     Η μελοποίηση του Άξιον Εστί  από τον Μίκη Θεοδωράκη, ανέδειξε αυτήν την πρωτότυπη ποίηση, γεμάτη πλήθος λυρικών εικόνων. Μια ποίηση που με άξονα το φως, αποκρυπτογραφεί την Ελλάδα. Η μουσική του Θεοδωράκη αλλά και η φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση στα κομμάτια όπως «ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ», «ΕΝΑ ΤΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ», «ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΙΜΑΤΑ»  συνέβαλε ώστε το έργο αυτό να γίνει πολύ γνωστό και να αγαπηθεί.
     Το έργο αυτό θα παρουσιάσει η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία μαζί με μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου. Την  χορωδιακή διδασκαλία ανέλαβε η Μαρία Σγουρίδου, την μουσική εναρμόνιση του έργου ο Θεόδωρος Κατάκαλος και την σκηνοθετική επιμέλεια ο Παύλος Λεμοντζής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου και όλα τα μέλη των τμημάτων που με αξιέπαινη υπομονή και επιμονή διδάχθηκαν το έργο για να το  παρουσιάσουν,  σας προσκαλούν σε μια γιορτή γεμάτη χρώμα, φως, ήλιο, Αιγαίο, ΕΛΛΑΔΑ.

Η εκδήλωση αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη 
γέννησή του
ποιητή θα πραγματοποιηθεί 
το ΣΑΒΒΑΤΟ 26 και την ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Γενική είσοδος  3,ΟΟ ευρώ, ώρα έναρξης  7.30 Μ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΕΡΑΜΙΩΤΩΝ (10/7/2010)