Σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας. Στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης πληροφόρησης και κοινωνικής δικτύωσης.

Παρασκευή 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας


 «ΣΑΝ της ΠΕΡΑΜΟΥ το ΓΙΑΓΚΙΝΙ…»

     Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Περάμου ανοίγει το βιβλίο της μνήμης των Περαμιωτών. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το τραγικό γεγονός της ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, που έκαψε ολόκληρη την Πέραμο της Κυζίκου,  σημάδεψε τη συλλογική μνήμη των Περαμιωτών και αποτέλεσε τη σπίθα στο καμίνι της Ανατολής. Άποροι,  ανήμποροι και ανέστιοι οι Περαμιώτες, βρήκαν στέγη, τροφή, παρηγοριά,  στο διπλανό Αρμένικο χωριό. Είκοσι μέρες αργότερα, μπροστά στα έκπληκτα και βαζανισμένα μάτια των Περαμιωτών, οι Αρμένιοι φορτώθηκαν σε μαούνες τραβώντας για το Γολγοθά τους.


Η ποιητική φλέβα που διέκρινε τους Περαμιώτες και τις Περαμιώτισες δεν μπορούσε να αφήσει ένα τέτοιο συνταρακτικό γεγονός χωρίς να το αποθανατίσει. Έτσι ο αλησμόνητος Γιώργης Λυμπέρης, ο Γιάκας, που με το λαούτο και το τραγούδι του διασκέδαζε χρόνια τα παλικάρια και της κοπέλιες του χωριού, μας έδωσε το «ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ», σε στίχους που έμαθαν και το έλεγαν όλοι οι Περαμιώτες. Αποσπάσματα από αυτό το τραγούδι θα ακουστούν για πρώτη φορά στην εκδήλωση.


     Δίκαια και σωστά ο Σύλλογός μας επέλεξε να τελούνται τα ΠΕΡΑΜΕΙΑ σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος. Η συμπλήρωση  των 100 χρόνων από τη μεγάλη φωτιά (1915-2015), αλλά και της απαρχής των δεινών για τους λαούς της Ανατολής, μας βρίσκει μαζί με του Αρμένιους. Μια  πολιτιστική συνεργασία με πολλά μηνύματα για την αδελφοσύνη των λαών.
     Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 9.00 μ. μ. στην κεντρική πλατεία, θα ανταμώσουμε με τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Όμιλο Αρμενίων Κομοτηνής,  με έναν ενθουσιασμό που πηγάζει από το δέσιμο των προσφυγικών γενεών, αλλά και από την αγάπη που μας συνδέει για την υπεράσπιση των πανανθρώπινων αξιών. Σαν συλλογικότητες που οφείλουν να θυμούνται, να στοχάζονται και να συγχωρούν. Θα ανταμώσουμε για να διατρανώσουμε την πίστη μας στον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη των λαών.

Αρμένιοι και Έλληνες, μοιράστηκαν την ίδια μοίρα, έζησαν επί αιώνες σε κοινές εστίες, αντάλλαξαν εμπειρίες και πολιτιστικές ταυτότητες, δέθηκαν με χίλιους δύο τρόπους. Πάνω από όλα, οι δύο λαοί υπήρξαν θύματα του ίδιου θύτη. Οι δύο λαοί σφαγιάστηκαν απ΄ το ίδιο λεπίδι της τουρκικής θηριωδίας και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ίδια τραγική μοίρα. Χιλιάδες Αρμενόπουλα ακολούθησαν τους Έλληνες με τη βίαια έξοδό τους, στον επίλογο του ελληνοαρμενικού δράματος της Μικράς Ασίας. Σήμερα, πάνω από 40.000  συμβιώνουν αρμονικά ως Έλληνες πολίτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 Μια δραστήρια Κοινότητα Αρμενίων είναι αυτή της  Κομοτηνής. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Περάμου  ευχαριστεί τον Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Όμιλος Αρμενίων Κομοτηνής, εκπρόσωπο της παραπάνω κοινότητας, για την ανταπόκρισή του  να συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης. Χοροί και τραγούδια, ιστορικές αναδρομές, από τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων μας,  γιατί η ζωντάνια, η συνέχεια του κόσμου κρύβεται στη μνήμη και η ομορφιά  στο διαφορετικό.

Σας καλούμε όλους.

     Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 9.00 μ. μ. στην κεντρική πλατεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΕΡΑΜΙΩΤΩΝ (10/7/2010)