Σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας. Στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης πληροφόρησης και κοινωνικής δικτύωσης.

Το μεγάλο πανηγύρι της Φανερωμένης


ΚΥΖΙΚΗΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ
Δεκαπενταύγουστος στην Πέραμο της Κυζικηνής Χερσονήσου.
Τα σπίτια πλυμένα και ασπρισμένα, οι δρόμοι σκουπισμένοι και ολοκάθαροι, όλο το χωριό έτοιμο να υποδεχτεί τους μουσαφιρέους που θα’ρθουν.
Κάτω στη σκάλα τα μαγαζιά ετοιμάζουν με φούρια τα τραπέζια τις καρέκλες και τους πάγκους και αλλάζουν τα κλαριά πάνω στα τσαρδάκια.
   Κάθε σπίτι είχε να περιμένει κι έναν δικό του άνθρωπο.  Μαζί με τους Περαμιώτες θα ερχόταν και οι φίλοι τους να προσκυνήσουν στη Φανερωμένη και να χαρούν το πανηγύρι στην Πέραμο.
Φωτογραφία του 1918
Ανήμερα του 15 Αύγουστου όλο το χωριό είναι ξεσηκωμένο εορταστικά.
Όλος ο κόσμος άνδρες και γυναίκες, μεγάλοι και μικροί, θα πλημμυρίσουν τις δύο ενοριακές εκκλησίες ντυμένοι με τις καλύτερες φορεσιές τους για να τιμήσουν την μεγάλη μέρα. Οι αρραβωνιασμένες θα κρεμάσουν στο λαιμό την χρυσή καδένα με τη ντούμπλα, χρυσό πεντόλιρο δώρο του αρραβωνιαστικού.
Κι όταν απόλυε η εκκλησία, έβλεπες όλο τον κόσμο καλοντυμένο χαρούμενο, να χαιρετιούνται καλόκαρδοι και ευχαριστημένοι.
Φωτογραφία του 1918 έξω από το μοναστήρι
Ο δρόμος της για το μοναστήρι της Φανερωμένης ήταν μια λιτανεία ατελείωτη από τον κόσμο που πηγαινοερχόταν, είτε με τα πόδια, είτε καβάλα στα άλογα. Οι βαρκάρηδες έκαμναν χρυσές δουλειές. Ο ενοικιαστής της σκάλας μάζευε γροσάκια για όλη τη χρονιά.
Κι όσο πλησίαζαν οι μέρες του μεγάλου Πανηγυριού τόσο και πλήθαιναν τα έκτακτα βαπόρια  με τους προσκυνητές.
Έφτανε τις τελευταίες μέρες να βρίσκονται πέντε βαπόρια μέσα στο λιμάνι της Περάμου. Πάνω από πέντε χιλιάδες προσκυνητές από την Πόλη περνούσαν κάθε χρόνο από την Πέραμο. Χώρια όσοι έρχονταν από την Πάνορμο, τη Μηχανιώνα και τα πλησιόχωρα της Προποντίδας.
(Τα κείμενα είναι από το βιβλίου του Γ. Σγουρίδη "Η ΠΕΡΑΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ"
Κι του χρόν!!! Η Παναγιά  βοήθειά μας.


Κατά τον ξεσηκωμό του 1922 από τους Τούρκους ,  Αρτακινοί με κλάματα , παρακάλια και πολλά συγκινητικά περιστατικά , ανάμεσα στον μακρινό και δυσδιάβατο δρόμο του βουνού , μεταφέρουν το Πανάγιο εικόνισμα της προστάτιδας μητέρας τους , στη ξεσηκωμένη και πανικόβλητη πλέον Αρτάκη. Αποφασίζουν βιαστικά , να το παραδώσουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/λης , γιατί ήθελαν να το προφυλάξουν από τους αλλόθρησκους κατακτητές . Έκτοτε η Παναγία Φανερωμένη βρίσκεται “καρφωμένη” , δηλαδή αμετάκλητα τοποθετημένη σε ιδιαίτερο προσκυνητάρη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου , στον Άγιο Γεώργιο , στην Πόλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΕΡΑΜΙΩΤΩΝ (10/7/2010)