Σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας. Στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης πληροφόρησης και κοινωνικής δικτύωσης.

Η εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ έγραψε...


Έκλεψε τις εντυπώσεις η χορωδία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου

Κάτι παραπάνω από επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε η διήμερη εκδήλωση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου με θέμα τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, που Σάββατο και χθες Κυριακή γέμισε με μουσική, αναμνήσεις και ενδιαφέροντα μηνύματα το χώρο του αμφιθεάτρου Δημοκρατίας, στην έδρα του δήμου Παγγαίου, την Ελευθερούπολη. Τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα ποιητή τα μέλη του συλλόγου οργάνωσαν μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που ζούμε σήμερα έστειλε ξεχωριστά μηνύματα.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή και απαγγελία του ποιήματος «Τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική» καθώς και με την φιλολογική προσέγγιση του έργου του ποιητή ενώ παρουσιάστηκε και το Λαϊκό Ορατόριο "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" του Μίκη Θεοδωράκη με τη μεικτή πολυφωνική χορωδία του συλλόγου να παρουσιάζει γνώριμους ήχους όπως το «Ένα το χελιδόνι», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» και όχι μόνο. Στις απαγγελίες συμμετείχαν η Εύα Πασχάλη, ο Γιώργος Σαμαράς, και η Εμμανουέλα Κούβαρη, στην αφήγηση η Σοφία Πεχλιβάνη ενώ την ορχήστρα διεύθυνε η Μαρία Σγουρίδου. Την σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Παύλος Λεμοντζής υπό τη μουσική εναρμόνιση του Θεόδωρου Κατάκαλου. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, το βράδυ του Σαββάτου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Τιμοσίδης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Παγγαίου μεταξύ των οποίων οι κύριοι Ματσάγκος, Καλλινικίδης, Τζιτζιός, Τραγαντζόπουλος, Μποσμπότης και Πριονίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Γερομάρκος και άλλοι. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και με την υποστήριξη του δήμου Παγγαίου.
«Ανάχωμα στη βία των ημερών…»
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην έναρξη της εκδήλωσης το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου κ. Τσαβδαρίδης υπογράμμισε πως το αφιέρωμα στηρίζεται στο ποιητικό έργο του Ελύτη «Άξιον Εστί» το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης στο λαϊκό ορατόριο με τον ομώνυμο  τίτλο σημειώνοντας πως είναι το 6ο κατά  σειρά ετήσιο αφιέρωμα του Συλλόγου σε μεγάλους  Έλληνες της ποίησης και της μουσικής. «Μικρά αναχώματα κυρίες και κύριοι, σ’ αυτό τον ξεπεσμό, τη ντροπή και την ιδιότυπη μορφή βίας που αντιμετωπίζει  σήμερα η Ελληνική κοινωνία  αποτελούν θέλουμε να πιστεύουμε εκδηλώσεις όπως η αποψινή. Και για να μιλήσουμε με λέξεις και έννοιες των ημερών οι συντελεστές αυτής της εκδήλωσης  καταβάλουν απόψε μια εισφορά, ένα τέλος  πολιτιστικής προσφοράς και αφύπνισης   διεκδικώντας τη δόση. Τη μια και μοναδική. Γιατί  το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και το όνειρο κατακτιέται  ακέραιο και εφάπαξ…», είπε κλείνοντας ο πρόεδρος του συλλόγου.
Γιάννης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΕΡΑΜΙΩΤΩΝ (10/7/2010)