Στο χώρο του παλιού Τελωνείου.
Αναφερόμενοι στην καθ’ ημάς ανατολή ή στον ανατολικό Ελληνισμό εννοούμε τους σημαντικούς και ακμαίους ελληνικούς πληθυσμούς, οι οποίοι ιστορικά κατοικούσαν έξω από το Νέο Ελληνικό κράτος και ανατολικά του Αιγαίου.
Στην Προποντίδα, το παρά την Χερσόνησο της Κυζίκου αρχοπέλαγος του Μαρμαρά κατοικείτο κυρίως από Ελληνικούς πληθυσμούς και δικαιολογούσε τον χαρακτηρισμό της Προποντίδας ως «θάλασσα της Ρωμηοσύνης» Εκεί άκμασε η Πέραμος της Κυζίκου μαζί με την Αρτάκη, Μηχανιώνα, Πάνορμο.
Όλα αυτά μέχρι την μικρασιατική καταστροφή. Μαζί με τα λιγοστά πράγματα που φέραν μαζί τους οι πρόσφυγες προγονοί μας ήταν και ο πολιτισμός της ανατολής.
Τον οποίον και μεταλαμπάδεψαν στις νέες εστίες τους.
Αυτόν τον πολιτισμό γνωρίζουμε μέσα από την έκθεση φωτογραφίας, και παράλληλα ζούμε τα τραγικά γεγονότα τις βίαιης απομάκρυνσης των πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες.
Σήμερα το ζητούμενο δεν είναι μόνο η ανάπτυξη, η ευημερία, ή εν τέλει η επιβίωση της χώρας μας, αλλά και η γνώση, γιατί μόνο αυτοί που γνωρίζουν γίνονται καλύτεροι πολίτες.
Οι δυσχέρειες του παρόντος, η ανησυχία μας για το μέλλον, η αμηχανία για τον πολιτισμό μας, η λήθη και η αποξένωση από τις παραδόσεις μας, η προσκόλληση μας σε πρότυπα που δεν είναι δικά μας, η ασάφεια και η απορία για το τι είμαστε και που ανήκουμε, είναι κάποια από τα θέματα που ίσως αναζητήσουμε απαντήσεις βλέποντας την έκθεση «Μνεία της καθ’ ημάς ανατολής».
Το σίγουρο είναι ότι θα διακρίνουμε οικεία πρόσωπα. και καταστάσεις. Είναι η δική μας ανατολή. Των πατεράδων μας, των παππούδων μας. Η ανατολή της παιδείας μας, της μουσικής μας.
Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από την Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου στα πλαίσια της εκδήλωσης 3ο Αντάμωμα Περαμιωτών, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Ελευθερών και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Περάμου.
Θα παραμείνει στο χώρο του παλιού Τελωνείου μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου