Σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας. Στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης πληροφόρησης και κοινωνικής δικτύωσης.

Προβολή ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας

"θεατρικός και κινηματογραφικός Αύγουστος"


"ΑΓΑΠΗ ΣΤΑ 16" 
 (παραγωγή του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου 2004)

Δευτέρα 22 Αυγούστου 9.00 μ.μ.
 θερινό σινεμά "αλκυονίς'
 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 * απαραίτητη η γονική συναίνεση

 Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Κώστας Χαραλάμπους με τους: Γιώργο Γεροντιδάκη, Μαρκέλλα Παππά, Μπέττυ Βαλάση, Αντώνη Λουδάρο

 Ο Αλέξης και ο Γιώργος, 16χρονοι φίλοι στην ελληνική επαρχία του '80, μοιράζουν το χρόνο τους στο σχολείο, το μπανιστήρι, τα ερωτικά κόμικς. Ως τη στιγμή της άφιξης της Αντιγόνης, της κόρης του αστυνομικού, την οποία και θα ερωτευτεί ο Αλέξης. Τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Μη χάσετε αυτή την ταινία!!!

"θεατρικός και κινηματογραφικός αύγουστος"


 προβολή της ταινίας: "TO KYMA"
 σκηνοθεσία: Dennis Gansel
 Δευτέρα 20 Αυγούστου
 θερινό σινεμά "Αλκυονίς"
 9.00 μ.μ.
 είσοδος ελεύθερη




Υπόθεση του έργου:
Ένα πείραμα σε ένα σχολείο της Γερμανίας ξεκινά με τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά εξελίσσεται σε κάτι άγριο και βίαιο. Ο Ράινερ Βένγκερ, καθηγητής Λυκείου με αναρχικό παρελθόν και πρωτοποριακές ιδέες για την εκπαίδευση, αναλαμβάνει, στο πλαίσιο του μαθήματος της πολιτικής θεωρίας, να διδάξει στους φοιτητές του για την τυραννία. Ο ίδιος, βέβαια, θα προτιμούσε να αναλάβει να μιλήσει για την αναρχία, αλλά σε αυτό τον έχει προλάβει ένας αυστηρός καθηγητής της παλιάς σχολής. Προκειμένου, λοιπόν, να κάνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον και με αφορμή το σχόλιο ενός μαθητή του πως «δεν μπορεί σήμερα να ξαναυπάρξει φασισμός, σοφίζεται ένα παιχνίδι ρόλων: Ο ίδιος αναλαμβάνει το ρόλο του ηγέτη και οι μαθητές του το ρόλο των ακολούθων του. Οι τελευταίοι ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό στις ανάγκες του «ρόλου». Πειθαρχούν με χαρά σε μια σειρά κανόνων συμπεριφοράς, ονοματίζουν την μικρή κοινωνία τους «Το κύμα», φορούν ένα είδος ενιαίας στολής, επινοούν έναν κοινό χαιρετισμό, φιλοτεχνούν ένα διακριτικό σήμα, μαθαίνουν τελικά να αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο ως μέλη μιας εκλεκτής ομάδας, όπου όλοι είναι ίσοι με όλους. 

 Η ταινία βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Martin Rhue (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Todd Strasser), υποχρεωτικό ανάγνωσμα σε πολλά σχολεία της Γερμανίας, που με τη σειρά του είναι εμπνευσμένο από πραγματική ιστορία. Το 1967, ένας καθηγητής ιστορίας στο Λύκειο Cubberley του Πάλο Άλτο με το όνομα Ron Jones εφάρμοσε ένα αντίστοιχο πείραμα στους μαθητές του. Όταν, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος όπου δίδασκε για τον Εθνικό Σοσιαλισμό, ένας μαθητής του τον ρώτησε για το πώς θα μπορούσε ο λαός της Γερμανίας να αγνοεί για τη σφαγή του Εβραϊκού πληθυσμού, ο καθηγητής δεν μπόρεσε να απαντήσει. Αντ' αυτού όμως, αποφάσισε να δώσει μια μικρή γεύση από τις συνθήκες της εποχής που μελετούσαν. Έτσι, οργάνωσε την τάξη σε μια ομάδα (με το κάθε άλλο παρά αθώο όνομα «το Τρίτο Κύμα», μια άμεση αναφορά στο Τρίτο Ράιχ), πρότεινε σκληρά κανονιστικά μέτρα και εφάρμοσε σε λίγη ώρα ένα μικρό πρόγραμμα αυστηρής πειθαρχίας μέσα στην τάξη, έκπληκτος με την προθυμία με την οποία τον υπάκουαν οι μαθητές του.

Πηγές :  http://www.myfilm.gr/article3359.html

«Την γλώσσα μού έδωσαν ελληνική»

Οδυσσέα Ελύτη, «Άξιον Εστί»


Λαϊκό Ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη. Με τη μικτή πολυφωνική χορωδία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου Καβάλας.

Το έργο ενταγμένο στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, θα παρουσιαστεί  το Σάββατο 11 Αυγούστου στο φρούριο της Καβάλας, σε σκηνοθεσία Παύλου Λεμοντζή και μουσική εναρμόνιση Θόδωρου Κατάκαλου. Την  Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Συλλόγου διευθύνει η Μαέστρος Μαρία Σγουρίδου.
Με σημείο αναφοράς – αιχμής την Ποίηση, φέτος το φεστιβάλ περιλαμβάνει παραγωγές πρώτης γραμμής, που αφορούν κυρίως, στο θέατρο και τη μουσική, παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και θιάσων του ελεύθερου θεάτρου.
Για το Σύλλογο η πρόσκληση να συμμετέχει σε έναν θεσμό σημαντικό, σε ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου ήταν ιδιαίτερα τιμητική.

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί  τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Φιλίππων- Θάσου Θοδωρή Γκόνη και τον Παύλο Λεμοντζή, σκηνοθέτη της εκδήλωσης, για την επιλογή και τη συνεργασία.

Έδωσαν...ρέστα

Ένα από τα πιο επιτυχημένα θεατρικά  έργα και παράλληλα μία από τις πιο αγαπημένες μας ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου, ζωντανεύει και σήμερα Πέμπτη 9 Αυγούστου στη σκηνή του θερινού σινεμά «Αλκυονίς» η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Συλλόγου μας.
Παρουσιάζει  το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Η ΧΑΡTΟΠΑΙΧΤΡΑ»
σε σκηνοθεσία: Άκη Τσονίδη.
Η πρεμιέρα του έργου έγινε χθές Τετάρτη 8  Αυγούστου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία καθώς το κοινό κατέκλεισε κυριολεκτικά το χώρο του σινεμά, αλλά και οι ηθοποιοί έδωσαν... τα ρέστα τους.
Μη χάσετε την καλοκαιρινή θεατρική επιτυχία.
Θερινό σινεμά «Αλκυονίς» (απέναντι από το πρώην Δημαρχείο)
ώρα έναρξης : 9.00 μ.μ.
είσοδος : 5€ (παιδιά έως 12 ετών ελεύθερη είσοδος)
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά που εμφανίζονται)

Μαριγώ: Μαρία Σπανδωνίδου
Λάκης: Αλέξης Κοτσάμπασης
Νίνα: Εβελίνα Παπαδοπούλου
Ανδρέας: Γιώργος Σαμαράς
Αλέκα: Εμμανουέλα Κούβαρη
κα Στρατηγού: Νεκταρία Ορφανίδου
κα Αναγνώστου: Γιασεμή Πάσσα
Λελέ: Αγάπη Τζελά
κα Μπαρδάκα: Κατερίνα Νάσου
κα Νικολοπούλου: Κατερίνα Αρμένη
Γιαννάκης: Μανώλης Κατσικούλης
Αρχιφύλακας: Τάσος Σιδηρόπουλος
Πηνελόπη: Θεανώ Διδασκάλου
Αφροξυλάνθη: Σοφία Πεχλιβάνη
Τροτέζα: Σόφη Ταρπινιάν

θεατρική πρεμιέρα

Ένα από τα πιο επιτυχημένα θεατρικά  έργα και παράλληλα μία από τις πιο αγαπημένες μας ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου, ζωντανεύει στη σκηνή του θερινού σινεμά «Αλκυονίς» η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Συλλόγου μας.
Παρουσιάζει  το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Η ΧΑΡTΟΠΑΙΧΤΡΑ»
σε σκηνοθεσία: Άκη Τσονίδη.
Πρεμιέρα του έργου Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Αυγούστου
στο θερινό σινεμά «Αλκυονίς» (απέναντι από το πρώην Δημαρχείο)
ώρα έναρξης : 9.00 μ.μ.
είσοδος : 5€ (παιδιά έως 12 ετών ελεύθερη είσοδος)




Λίγα λόγια για το έργο:

Η Χαρτοπαίχτρα του Δημήτρη Ψαθά γράφτηκε το 1963 και παίχτηκε στο θέατρο από τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες της Ελληνικής Σκηνής την κυρία Κατερίνα Ανδρεάδη (1963,1964), τη Ρένα Βλαχοπούλου (1975, 1993), τη Μαίρη Αρώνη (1982) και την Άννα Παναγιωτοπούλου (1988).

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο από τον θίασο της κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη) στο θέατρο Μπουρνέλλη στις 7 Νοεμβρίου του 1963, και παίχτηκε επί τρεις σεζόν (720 παραστάσεις).
Διανομή: Κυρία Κατερίνα (Αλέκα), Σπύρος Μουσούρης (Ανδρέας), Σαπφώ Νοταρά (κυρά Μαριγώ), Γιώργος Κωνσταντίνου (Γιαννάκης), Έλλη Φωτίου (Νίνα) Στέφανος Ληναίος (Λάκης), Αντιγόνη Γλυκοφρύδη (κυρία Λελέ), Νικήτας Πλατής (κλεφτοκοτάς), Γιάννης Μαλούχος (παπατζής) κ.ά.

Το 1964 η Χαρτοπαίχτρα μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, μουσική Μίμη Πλέσσα με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Λάμπρο Κωσταντάρα, τη Σαπφώ Νοταρά, τον Κώστα Βουτσά, τη Χλόη Λιάσκου, τη Λιλή Παπαγιάννη, τον Νίκο Φέρμα, τον Νικήτα Πλατή κ.ά.

Στις 8 Μαρτίου του 1975 η Χαρτοπαίχτρα εμφανίζεται στη θεατρική σκηνή με νέα πρωταγωνίστρια: τη Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία έχοντας στο ενεργητικό της την κινηματογραφική επιτυχία της στον ομώνυμο ρόλο, αποφασίζει να ενσαρκώσει την ατίθαση ηρωίδα στο Δημοτικό θέατρο Πειραιώς σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου και σκηνικά Πέτρου Καπουράλη.

Την πρωτοχρονιά του 1982, δύο χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Ψαθά (13.11.1979), ανεβαίνει στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, σκηνικά και κουστούμια Νίκου Πετρόπουλου, με πρωταγωνίστρια την Μαίρη Αρώνη.

Το 1988 έρχεται η Άννα Παναγωτοπούλου ενσαρκώσει τη θρυλική ηρωίδα του Ψαθά στο θέατρο «Βέμπο» σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και σκηνικά Γιάννη Καρύδη.

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1993, η Ρένα Βλαχοπούλου ανεβάζει για τελευταία φορά τη Χαρτοπαίχτρα στο θέατρο Μπρόντγουαιη σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Παγουλάτου και σκηνικά Πέτρου Καπουράλη. Είναι το έργο που επιλέγει να παίξει τελευταίο προτού αποσυρθεί οριστικά από την ελληνική σκηνή.

Το καλοκαίρι του 2004 η Υρώ Μανέ ενσαρκώνει τη «Χαρτοπαίχτρα» στη Χίο, σε μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου.




Πάμε σινεμά...


Θεατρικός και κινηματογραφικός Αύγουστος

" ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ"
του Γιάννη Σταύρακα

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Ένας νέος και πρωτοδιοριζόμενος δάσκαλος, ο Άρης Σιούτης, αναλαμβάνει την έκτη τάξη σε κάποιο δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Από την πρώτη κιόλας μέρα, την προσοχή του τραβάει ο Λευτέρης, ένας εξαιρετικά αδύναμος μαθητής, σχεδόν αγράμματος. Σιγά-σιγά, ο δάσκαλος ανακαλύπτει ότι ο Λευτέρης είναι πολύ ευαίσθητο παιδί και διόλου καθυστερημένο, έχει μάλιστα συναρμολογήσει μόνος το ποδήλατό του.
Παρά την αντίθετη γνώμη του διευθυντή του σχολείου, αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος, αποφασίζει να τον βοηθήσει. Αρχίζει να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, του μαθαίνει τις αριθμητικές πράξεις και ανάγνωση, και τον ορίζει ταμία στην έκθεση σχολικού βιβλίου....
Δείτε ένα απόσπασμα από την ταινία του Γιάννη Σταύρακα, τύπου τρέιλερ όπως ανέβηκε στο  You Tube
Θερινό σινεμά "αλκυονίς"
 Πέμπτη 2 Αυγούστου 9:00 μ.μ.
 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΕΡΑΜΙΩΤΩΝ (10/7/2010)